Duitsland

Wijnland Duitsland

Toen de Romeinen 2000 jaar geleden de eerste druivenstokken in Duitsland plantten, waren ze zich er waarschijnlijk niet van bewust dat het land een gigantisch potentieel had voor wijnen van hoge kwaliteit. Halverwege de 20e eeuw waren de topwijnen zelfs de duurste ter wereld. Duitsland maakt fantastische wijnen, zoals die gemaakt van riesling, de koningin onder de witte druiven. Duitsland heeft een rijke historie op het gebied van wijn en is het op drie na meest producerende wijnland van Europa. Na Italië, Frankrijk en Spanje produceerde Duitsland in 2020 8,4 hectoliter wijn, afkomstig van 100.000 hectare wijngaarden.

Een land met een koel klimaat en daardoor een geheel eigen type wijnen. In de relatief koele regio’s vind je frisse wijnen met over het algemeen weinig alcohol en volle aroma’s. Langs de beschutte rivieren, zoals het Rijn- en Moezel dal, juist rijpere en zoetere witte wijnen. De wijngaarden liggen vrijwel allemaal in het zuidwesten van Duitsland en worden vanuit historie op de berghellingen langs de rivieren aangelegd. Onze oosterburen noemen een wijngaard dan ook heel toepasselijk Weinberg.
De bodem samenstelling is hier prima, de druiventrossen zijn beter beschermd tegen nachtvorst en overdag kan de zon er beter bij. Zo’n schuingelegen wijngaard wordt ‘Hanglage’ genoemd of, als de helling heel erg steil is, een ‘Steillage’. Het is natuurlijk onmogelijk om deze steile hellingen met een grote tractor of plukmachine te bewerken waardoor vrijwel alles handmatig gebeurt en het onderhoud kostbaar is. De betere Duitse wijnen zijn hierdoor niet goedkoop.

Toont alle 5 resultaten

Beste klant,

We willen jullie laten weten dat Wijnhuis Ten Bilt de komende tijd geopend is. Mochten jullie vanwege het coronavirus de deur niet uit kunnen of willen kunt u uw bestelling doorgeven via info@besteljewijn.nl, we bezorgen de komende periode voorlopig tot en met 30 juni gratis in de regio Haarlem/Velsen vanaf 6 flessen. Bestellen via de webshop kan natuurlijk ook.

Hartelijke groet,
Team Wijnhuis Ten Bilt/ Besteljewijn.nl