Nieuw-Zeeland

Wijnland Nieuw-Zeeland

Het is jammer dat Nieuw-Zeeland zo ver van Nederland vandaan ligt, want het is een geweldig mooi land om doorheen te reizen. En dat niet alleen, want naast de overweldigende landschappen is er nog iets de moeite waard: wijn!

Van de kenmerkende, stuivende sauvignon blancs uit Marlborough tot de krachtige Hawkes Bay blends van cabernet sauvignon, merlot en malbec. Nieuw-Zeeland heeft het allemaal.

Nieuw-Zeeland is een jong wijnland, en het meest zuidelijk gelegen wijnland ter wereld. Het staat vooral bekend om zijn verrukkelijke sauvignon blanc’s uit Marlborough.

Nieuw-Zeeland wordt gezien als klein wijnland, maar meet van noord naar zuid toch 1600 kilometer, verdeeld in een Noorder- en Zuidereiland.

Dat Nieuw-Zeeland briljante witte én rode wijnen kan voortbrengen, werd pas enkele decennia geleden ontdekt. Sinds die tijd groeit de wijnbouw en wijnexport hard. Nieuw-Zeelandse wijn is zo populair, dat de wijnbouw in Nieuw-Zeeland de grote vraag naar deze wijnen niet kan bijhouden.

Het geheim van Nieuw-Zeelandse wijnen?

Allereerst is dat het klimaat. Het is het meest zuidelijk, en tegelijkertijd het meest oostelijk gelegen wijnland ter wereld. Als je de ligging van Nieuw-Zeeland zou vergelijken met het noordelijk halfrond, zou het land zich uitstrekken van de Middellandse Zee tot het noorden van Frankrijk. Zon schijnt er dus volop.

Tegelijkertijd wordt het land aan alle kanten door water omringd; ideaal voor wijnbouw. De afstand tot de kust is nergens meer dan 100 kilometer. Ook speelt de westenwind een belangrijke rol, naast de bescherming van de wijngaarden door de vele bergen. Er valt voldoende regen, het land heeft ondanks alle zon geen extreem hoge tempraturen en is zelfs relatief koel te noemen. Deze unieke mix van omstandigheden is voor de wijnbouw ideaal.

Qua hectaren wijngaard is het land vergelijkbaar met de Elzas in Frankrijk. Daarnaast worden er, net als in de Elzas, voornamelijk witte druiven aangeplant, met pinot noir als belangrijkste rode variant.

Toont alle 11 resultaten

Beste klant,

We willen jullie laten weten dat Wijnhuis Ten Bilt de komende tijd geopend is. Mochten jullie vanwege het coronavirus de deur niet uit kunnen of willen kunt u uw bestelling doorgeven via info@besteljewijn.nl, we bezorgen de komende periode voorlopig tot en met 30 juni gratis in de regio Haarlem/Velsen vanaf 6 flessen. Bestellen via de webshop kan natuurlijk ook.

Hartelijke groet,
Team Wijnhuis Ten Bilt/ Besteljewijn.nl