Roemenie

Wijnland Roemenië 

Roemenië is het grootste wijnland van Zuidoost-Europa. En toch vrij onbekend. Dit heeft in grote mate te maken met de communistische planeconomie tot 1990.

Toch heeft Roemenië een zeer oude wijnbouwtraditie. Volgens sommige legendes bestonden aan de Roemeense Oostkust ver voor onze jaartelling al zoveel wijngaarden, dat de Griekse wijngod Dyonisos hier geboren zou moeten zijn. Vast staat dat er al voor onze jaartelling een wijncultuur bestond en dat in de tijd van de Romeinen het gebied beroemd was om de rijkdom van de wijnbouw. Dit is niet verwonderlijk want de omstandigheden van bodem en klimaat zijn er zeer geschikt om er de druiven tot een ideale rijpheid te laten komen. De ondergrond bestaat immers uit chernozem oftewel zwarte aarde dat zich ontwikkelt in löss en zeer vruchtbare grond oplevert.

In de Middeleeuwen emigreerden Saksische volken naar het midden van Roemenië. Ze namen hun eigen druivenrassen mee, die tot op de dag van vandaag in deze regio verbouwd worden.

In de 17e eeuw bereikte de Roemeense wijnbouw een hoogtepunt. De Roemeense wijnen waren aan de Europese hoven en in kerkelijke kringen heel goed bekend. De Oostenrijkse keizer had er zelfs zijn eigen wijngaarden. Een groot deel van het huidige Roemenië maakte toen immers deel uit van het Oostenrijks-Hongaarse Keizerrijk.

In de 19e eeuw onderhield Roemenië innige banden met Frankrijk. Franse wijnmakers introduceerden Franse wijnstokken en deelden hun geheimen met de plaatselijke wijnboeren. Nadat de druifluis de Europese wijngaarden grotendeels vernietigde, werden de Roemeense wijngaarden dan ook voor een belangrijk deel herplant met Franse wijnstokken zoals de Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Een groot deel van het huidige Roemenië, waaronder Transsylvanië, behoorden tot de Eerste Wereldoorlog tot Hongarije. Nog steeds zijn hier veel etnisch Hongaren te vinden, die tot op de dag van vandaag Hongaars spreken. Ook in de wijn is deze invloed te herkennen. Typisch Hongaarse druivenrassen als de Furmint en de Kadarka zijn in deze gebieden op redelijk grote schaal aangeplant.

Na de wereldoorlogen en opeenvolgende dictaturen in de 20ste eeuw raakte de wijnbouw in verval. Deze abrupte achteruitgang werd veroorzaakt door verwaarlozing van de wijngaarden en gammele productiemiddelen tijdens het communistische regime. Het land produceerde in die periode grote hoeveelheden zoete wijn voor ‘broeder’volkeren, met voorop de Sovjet Unie en Ukraine. Kwantiteit ging voor kwaliteit.

Toont alle 7 resultaten

Beste klant,

We willen jullie laten weten dat Wijnhuis Ten Bilt de komende tijd geopend is. Mochten jullie vanwege het coronavirus de deur niet uit kunnen of willen kunt u uw bestelling doorgeven via info@besteljewijn.nl, we bezorgen de komende periode voorlopig tot en met 30 juni gratis in de regio Haarlem/Velsen vanaf 6 flessen. Bestellen via de webshop kan natuurlijk ook.

Hartelijke groet,
Team Wijnhuis Ten Bilt/ Besteljewijn.nl