Omaka Valley, Marlborough |
Rood |
Licht fruitig |
2020
Esk Valley Pinot noir De smaaksensatie Pinot noir is vaak verraderlijk licht van kleur. Als je de wijn proeft dan besef je pas hoe complex hij eigenlijk is. Complex wil niet zeggen zwaar, want dit is een heerlijk elegant glas wijn. Duidelijk herkenbaar als...
Esk Valley Pinot noir
Smaaksensatie Laat je niet misleiden door de heldere robijnrode kleur van deze wijn. In de smaak is dit een robuuste wijn vol met tannines en krachtige fruit aroma’s. De noten van zwarte pruimen, kersen en bramen voeren de boventoon. De minerale finish brengt de wijn in balans met aardse tonen en peperigheid. De houtinvloeden zijn heel erg subtiel en blijven op de achtergrond, zodat de fruitige aroma’s niet worden overheerst. De 2017 vintage is goed op dronk en kan nu (jong) worden gedronken. Onder de juiste omstandigheden kan de wijn makkelijk tot 2023 worden bewaard. Met de tijd zullen de kruidige noten steeds verder ontwikkelen in aardse tonen van natte bladeren en bosgrond. Dankzij een hoge gehalte aan mineraliteit en de wilde gist die bij het wijnmaken is gebruikt, blijft de volle body van deze wijn behouden.
Belangrijke kenmerken van deze wijn De Pinot Noir wordt gezien als een van de meest veeleisende druivensoorten om te verbouwen. Een goede Pinot Noir maken, wordt beschouwd als een van de wonderen van de wijnwereld. Het maken van deze wijn vereist net iets meer liefde, zorg en aandacht dan bij andere wijnsoorten. Bij Esk Valley zijn de druiven gefermenteerd in open tanks. Voor de 80% van de wijn is wild gist gebruikt, net genoeg om body en complexiteit aan de wijn toe te voegen, zonder de fruitige noten te onderdrukken. De druiven zijn vervolgens volgens de Esk Valley traditie met de hand geroerd en niet met behulp van een machine. Hierdoor wordt er op een hele verfijnde en gecontroleerde wijze kleur en tannine aan de schillen onttrokken. Vervolgens is deze wijn 11-12 maanden op Frans eiken gerijpt, in zowel nieuwe als oude vaten.
Wijn-spijs combinatie Pinot Noir en geroosterde eend is een klassieke combinatie die tijdens elk etentje zal scoren. Door het hoge tannine gehalte is deze wijn goed te matchen met rood vlees waarbij er genoeg vet aanwezig is. Voor wie wat bijzonders op tafel neer wil zetten, wordt Europees wild aangeraden. Serveer je gerecht met truffel als je voor een warm winters gaat die de aardse noten van deze wijn zal complimenteren. Wie optimaal wil genieten van al het mooie fruit dat deze wijn te bieden heeft, wordt aangeraden om deze licht gekoeld te serveren. Prachtig voor bij een zomerse borrel met een kaasplankje, salades en lichte gerechten met varken of kip.
Gebied De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van de Clayridge wijngaard, gevestigd in de Omaka Valley in het noordoosten van Marlborough. Dit is de plek waar het zonnige Wairau Valley eindigt en het gebied langzaam overgaat in het zuidelijk gelegen Awatere Valley. Het gebied waarin de Omaka Valley zich bevindt, wordt ook wel de ‘Southern Valley’s’ genoemd. Het is een verzamelnaam van verschillende valleien die elk een eigen meso-klimaat hebben. Overal staat dit gebied bekend om dikkere bodems met veel klei, die mooie complexe wijnen met met veel tannine te produceren zoals deze Pinot Noir.
Deze website maakt gebruik van cookies. Cookies zijn kleine stukjes informatie die je internetbrowser opslaat op jouw computer. Wij gebruiken cookies om statistieken bij te houden.
Noodzakelijke Cookies
Noodzakelijke cookies die nodig zijn voor het functioneren van de website.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.
3rd Party Cookies
Deze website gebruikt Google Analytics om anonieme informatie te verzamelen. Denk daarbij aan het aantal bezoekers van de website en de meest populaire pagina. Met deze cookie helpt u ons om de website beter te maken.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!