Gattinger grüner veltliner Federspiel is lichtgeel van kleur. In de geur de typische witte peper en ‘warme’ mineraliteit, gecombineerd met wit fruit van appels. In de mond zeer zuiver en precies met prachtige zuren en een enorme mineraliteit, die in de afdronk lang nagalmt.
Gattinger grüner veltliner Federspiel
De smaaksensatie
Gattinger Grüner veltliner Federspiel is lichtgeel van kleur. In de geur de typische witte peper en ‘warme’ mineraliteit, gecombineerd met wit fruit van appels. In de mond zeer zuiver en precies met prachtige zuren en een enorme mineraliteit, die in de afdronk lang nagalmt.
Belangrijke kenmerken van deze wijn Soort druif: Grüner veltliner
Gelegenheid voor deze wijn
Zowel dimsum als sushi.
Herkomst van Gattinger Grüner veltliner Federspiel
Wachau, Oostenrijk.
Weingut Gattinger is een klein wijndomein van slechts vier hectare gesitueerd op de prachtige steile hellingen van de Donau in de Wachau, een uur rijden ten noordwesten van Wenen. 40% hiervan is beplant met de nationale druif, de Grüner Veltliner. Het heeft even geduurd voordat het wijndomein de grootte van vier hectare had bereikt. Het begon met halve hectare wijngaard op de Weitenberg die Adolf Gattinger erfde. Sindsdien zijn stukjes grond aangekocht en herplant met druivenstokken. De wijngaarden bevinden zich nu op de Weitenberg, Steinriegel en Vorderseiber. De wijngaarden zijn gecultiveerd met de kennis van 30 jaar werken als keldermeester van Josef Jamek, de godfather van de Wachau. De wijngaarden van Gattinger werden door Adolf naast zijn reguliere werk bijgehouden. Sinds 1995 heeft de zoon van Adolf, Andreas, het bewerken van de wijngaarden overgenomen. Hij doet dit naast zijn werk als leraar lichamelijke opvoeding en filosofie bij het plaatselijke Gymnasium. Hij grapt altijd dat juist door het lesgeven in deze vakken hij tijd overhoudt voor het bewerken van de wijngaarden. Bij deze vakken wordt namelijk geen huiswerk gegeven en gaat er geen tijd zitten in het nakijken van huiswerk. Andreas is een perfectionist en zeer leergierig, een goede eigenschap voor een wijnbouwer. Tijdens een bezoek aan het weingut vlak voor de oogst toonde Andreas enkele door grijze rot aangetaste druiven. Hij straalde erbij en liet de druiven van de buurman zien. Hier was geen sprake van grijze rot. Hij liet een druif van de buurman en een druif uit eigen wijngaard proeven. De druiven van de buurman waren zuur en die van Gattinger mooi zoet. Hij vertelde dat de grijze rot door wespen wordt veroorzaakt, die op zoek zijn naar mooie rijpe druiven! Tijdens de pluk zorgen ervaren plukkers ervoor dat alleen de rijpe, niet door de rot, aangetaste druiven worden geplukt. Zijn wijnen zijn nu al fantastisch en de kwaliteit stijgt verder met iedere oogst. Daarnaast zijn ze (nog) zeer betaalbaar. Het zou mij niets verbazen als Gattinger binnen enkele jaren bij de “grote jongens’ van de Oostenrijkse wijnbouw zal behoren.
Deze website maakt gebruik van cookies. Cookies zijn kleine stukjes informatie die je internetbrowser opslaat op jouw computer. Wij gebruiken cookies om statistieken bij te houden.
Noodzakelijke Cookies
Noodzakelijke cookies die nodig zijn voor het functioneren van de website.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.
3rd Party Cookies
Deze website gebruikt Google Analytics om anonieme informatie te verzamelen. Denk daarbij aan het aantal bezoekers van de website en de meest populaire pagina. Met deze cookie helpt u ons om de website beter te maken.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!