Chateau Cantemerle 5e Grand Cru Classé en 1855 2016
Bordeaux, Haut-Médoc |
Rood |
Complex |
2016
Chateau Cantemerle 5e Grand Cru Classé en 1855 2016
Het jaar 2016 Het jaar 2016 kende een relatief warme en droge winter gevolgd door een koele en uitzonderlijk regenachtige lente. Gezien de hete zomer zou de regen uit het voorjaar later een zegen blijken,...
Chateau Cantemerle 5e Grand Cru Classé en 1855 2016
Het jaar 2016 Het jaar 2016 kende een relatief warme en droge winter gevolgd door een koele en uitzonderlijk regenachtige lente. Gezien de hete zomer zou de regen uit het voorjaar later een zegen blijken, aangezien de verzadigde bodem voor voldoende voeding wist te zorgen en de druiven zo een optimale rijpheid konden bereiken. Door deze omstandigheden hebben Bordeaux-wijnen uit 2016 een bijzonder bewaarpotentieel.
Wijn Deze granaatrode wijn wordt in 2016 gemaakt van 52% Cabernet Sauvignon, 39% Merlot, 5% Cabernet Franc en 4% Petit Verdot druiven en wordt 12 maanden op Franse eikenhouten vaten gerijpt waarvan 40% nieuwe vaten en 60% eerder gebruikte vaten. De houtrijping die deze bijzonder verfijnde wijn ondergaat zorgt niet alleen voor rijpingspotentieel, maar ook voor aroma’s van onder meer toast, vanille en cederhout alsmede een rondere, zachtere smaakbeleving. De typerende neus kenmerkt zich door onder meer tonen van zwarte bessen, tabak, toast en een vleugje kruidnagel en vanille. De smaakbeleving doet direct zowel krachtig als elegant aan met een breed palet aan waar te nemen smaken die elkaar allen even verfijnd aanvullen. Door de leeftijd van de wijnstokken (gemiddeld 35 jaar) biedt deze wijn een aangename dosis concentraat en met name door de dominantie van de Cabernet Sauvignon een krachtige body met vegetale tonen. De afdronk is stevig en krachtig en doet door wederom een verfijnd samenspel aan smaken lang nagenieten. Deze wijn laat zich uitstekend combineren met gerechten met cèpes (of eekhoorntjesbrood) of geroosterd gevogelte en kan door zijn delicate karakter ook gecombineerd worden met gerechten van snoekbaars, zalm of forel. De ideale serveertemperatuur is ongeveer 18 graden Celsius.
Chateau Cantemerle Deze bijzonder verfijnde Cinquième Cru (5e Cru) heeft zijn appellation ontvangen in 1855 toen de beste Bordeaux-wijnen werden geclassificeerd. Château Cantemerle bevindt zich in het Zuiden van de Bordeaux in Médoc nabij de dorpen Macau en Ludon. Door haar unieke terroir is Château Cantemerle ertoe in staat uitzonderlijk complexe, gebalanceerde en verfijnde wijnen te produceren. De geschiedenis loopt terug tot in de 16e eeuw en tot op de dag van vandaag straalt het landgoed deze geschiedenis uit in haar karakteristieke architectuur.
Geschiedenis Tijdens de Middeleeuwen bevond Château Cantemerle zich aan de oevers van de Garonne rivier en maakte zij deel uit van de verdediging van de Médoc-regio. De eerste vermelding echter dateert terug tot de 12e eeuw waarin gesproken wordt over de Heren van Cantemerle. Ruim een eeuw later is het domein verhuisd en bevindt het zich 500 meter van het huidige Château Cantemerle. De eerste vermelding van wijnproductie dateert uit 1354 waarbij de Heer van Cantemerle zijn belasting betaalt in de vorm van wijn. Vanaf de 16e eeuw zou de wijnbouw in de Médoc echter floreren en écht op gang komen onder leiding van de Villeneuve Durfort familie. Na ruim 300 jaar groei en ontwikkeling zou het château uiteindelijk op een veiling in 1892 verkocht worden en via een omweg in handen komen van Théophile-Jean Dubos. Na een rumoerige periode zou ook de familie Dubos het château verkopen in 1970 waarna een ware ommekeer werd gerealiseerd. Terwijl in 1970 slechts 20 van de 70 hectare aangeplant was met wijnranken, zag de SMA Group potentie in de percelen en heeft zij Château Cantemerle in ere hersteld, compleet met het omliggende landgoed en park. Het landgoed zowel als het château zouden volledig gerenoveerd worden en niet alleen het domein maar ook de wijnen zouden wederom wereldberoemd worden en grote bekendheid vergaren.