Pommard “Er zijn geen geweldige wijnen; alleen grote flessen wijn ”, is een gezegde dat vaak wordt toegeschreven aan de wijnen van Bourgondië. En Hugh Johnson, in de zevende editie van de World Atlas of Wine, wijst erop dat: "Het is...
Méo-Camuzet Pommard 2017
Pommard “Er zijn geen geweldige wijnen; alleen grote flessen wijn ”, is een gezegde dat vaak wordt toegeschreven aan de wijnen van Bourgondië. En Hugh Johnson, in de zevende editie van de World Atlas of Wine, wijst erop dat: “Het is de moeite waard eraan te denken dat in Bourgondië de teler evenveel telt als de wijngaard”
Als u zich kunt herinneren om wijnen te zoeken die afkomstig zijn van Rugiens of Epenots, twee Premier Cru-wijngaarden in Pommard, is dat alles wat u moet weten – volgens Johnson. Maar wees niet bang om verder te gaan dan de waarschuwingen van de hoofdcriticus – er zijn 28 Premiers Crus in Pommard die wijnen hebben geproduceerd die absoluut even goed zijn als hun rivaliserende naburige Grand Cru, Corton. Interessant aan dit beroemde dorp is dat het zich in een gebied met voornamelijk witte wijn bevindt, dat van de Côte de Beaune.
Wat de productie betreft, is Pommard de op een na grootste wijnbenaming en een van de vier die rode Bourgondische wijn produceert van de ster Pinot Noir-druif. Druiven worden verbouwd op ijzerrijke kleigrond gevormd door de Dheune-beek die door het gebied stroomt. De resulterende wijnen worden beschouwd als krachtig en bedwelmend, met een merkbare tanninegrip. De nieuwe eikenhouten vaten die hier populair worden, geven de wijnen hints van zwarte peper, leer en chocolade. Fruitaroma’s zijn net zo rijk aan rijpe pruimen en zwarte kersen. Het is het beste om deze wijnen een decennium veroudering te geven om echt in je glas te schitteren.
De wijn Discreter maar niet onzichtbaar hout laat gemakkelijk de frisse, koele en relatief diepgewortelde aroma’s van zwart pinotfruit en scherpe aardaroma’s waarderen. Er is een uitstekende punch en afbakening, steenachtige en stevig dichte smaken die culmineren in een lineaire, jeugdig sobere en mild rustieke afdronk. Dit zijn een zeer goede Pommard-dorpen en de moeite van het bekijken waard. *Uitstekend, topwaarde*
Méo-Camuzet Méo-Camuzet is een van de onbetwiste sterrendomeinen van Bourgogne. Tot 1988 werden de meeste wijngaarden van het domein verhuurd aan andere wijnbouwers en grotendeels de wijn in bulk verkocht aan onderhandelaars. In de geschiedenis vóór de huidige gevestigde exploitanten zijn er twee belangrijke namen die verband houden met dit grote domein van Vosne-Romanée. De eerste is Etienne Camuzet, een politieke figuur die van 1902 tot 1932 gedeputeerde was voor de Côte d’Or en die tijdens zijn leven een aantal belangrijke wijngaarden kocht, evenals het beroemde kasteel van Clos de Vougeot, dat hij later aan de Confrérie des Chevaliers du Tastevin schonk. Zijn naam komt regelmatig voor in rechtszaken om te beslissen welke percelen wijngaard al dan niet deel uit moesten maken van een grand cru. Zijn wijngaardbezit ging over op een dochter, Maria Noirot, die kinderloos stierf, en daarna in 1959 aan een verder familielid, Jean Méo. In dit stadium werden de wijngaarden verzorgd door pachters en werd de wijn in bulk verkocht. Het bottelen van het Domaine begon pas in 1985 en kwam op volle toeren met de komst van Jean-Nicolas Méo, die de leiding nam in 1989. De eerdere pachtovereenkomsten zijn nu allen beëindigd, behalve het contact met een van de voormalige pachters, Christian Faurois, die als rechterhand van Jean-Nicolas Méo in de wijngaarden blijft. De tweede grote persoonlijkheid is natuurlijk de legenarische Henri Jayer, die al in de Tweede Wereldoorlog werd uitgenodigd om voor de Camuzet-wijnstokken te zorgen, hoewel hij niet eerder bij het bedrijf betrokken was geweest. Jayer bleef deelpachter tot aan zijn (eerste) pensionering in 1988, waarna hij het domein bleef adviseren.
Tegenwoordig is het een totaal ander verhaal. Meo Camuzet heeft nu meer dan 2,5 hectare aan Grands Crus zoals Clos Vougeot, Richebourg en Echezaux en 8 hectare aan enkele van de beste 1er Cru-wijngaarden van Nuits-St.Georges en Vosne-Romanée. De meeste wijngaarden worden biologisch bewerkt, maar dat is in de Bourgogne bijna onmogelijk voor alle wijngaarden. De druiven worden op het domein gesorteerd, ontsteeld, eventueel gekoeld tot 15 ° C voor een korte maceratie voorafgaand aan de gisting. De wijnen worden op eiken gerijpt met 50% nieuw hout voor de grote dorpen, 60-70% voor de premiers crus en 100% voor de grands crus. Jean-Nicolas heeft zijn houtkeuze de afgelopen jaren zeer verfijnd, met behoud van de tonnelier François Frères als min of meer enige leverancier. Jean-Nicolas Méo en Christian Faurois runnen het Domaine en samen produceren ze enkele van de allerbeste wijnen van de Côte d’Or. Jean-Nicolas en zijn team werken voortdurend verder aan het verbeteren hun wijnen, met respect voor de natuur, liefde voor het land en het vak. In 2019 vierde het wijngoed zijn 60 jarig bestaan waarvan 30 jaar onder regie van Jean-Nicolas Meo Camuzet. Meo-Camuzet staat bekend om zijn volle, rijke, geconcentreerde doch uitgebalanceerde wijnen, die een serieuze Bourgogne drinker niet over het hoofd mag zien.